10 Working Dog Trivia Questions and Answers

10 Working Dog Trivia Questions and Answers

Working dogs are more than great companions; they love their jobs. See if you can answer these working dog trivia questions. Test your friends' dog knowledge, too. 

10 Working Dog Trivia Questions 

1. Question: What breed of working dog is commonly used by law enforcement and the military for their intelligence and versatility?

2. Question: Which breed, known for its rescue work in the snowy Alps, famously carries a barrel around its neck in popular depictions?

3. Question: What type of working dog is specifically trained to assist visually impaired people in navigating their environments?

4. Question: Which dog breed, originally bred by fishermen to haul nets and catch escaping fish, is now often used in water rescue operations?

5. Question: What is the name of the breed used by hunters to retrieve game, especially birds, because of their soft mouth and trainability?

6. Question: Which working dog breed is known for its ability to control and move livestock, particularly sheep, through intense eye contact and stalking movements?

7. Question: What type of working dog detects changes in human blood sugar levels and is trained to alert their diabetic owners?

8. Question: Which breed, known as the "King of Terriers," was originally bred to hunt foxes and protect farms from rodents and is now also used in search and rescue operations?

9. Question: What is the name of the working dogs that are trained to detect drugs, explosives, or other substances using their highly sensitive sense of smell?

10. Question: Which working dog breed is used in airports to deter wildlife from runways and thereby increase safety for aircraft during takeoff and landing?

Border Collie Dog Lover Coffee Mug 15oz

Border Collie Dog Lover Coffee Mug 15oz

10 Working Dog Trivia Questions and Answers

 

1. Question: What breed of working dog is commonly used by law enforcement and the military for their intelligence and versatility?
Answer: German Shepherd

2. Question: Which breed, known for its rescue work in the snowy Alps, famously carries a barrel around its neck in popular depictions?
Answer: Saint Bernard

3. Question: What type of working dog is specifically trained to assist visually impaired people in navigating their environments?
Answer: Guide dog

4. Question: Which dog breed, originally bred by fishermen to haul nets and catch escaping fish, is now often used in water rescue operations?
Answer: Newfoundland

5. Question: What is the name of the breed used by hunters to retrieve game, especially birds, because of their soft mouth and trainability?
Answer: Labrador Retriever

6. Question: Which working dog breed is known for its ability to control and move livestock, particularly sheep, through intense eye contact and stalking movements?
Answer: Border Collie

7. Question: What type of working dog detects changes in human blood sugar levels and is trained to alert their diabetic owners?
Answer: Diabetic alert dog

8. Question: Which breed, known as the "King of Terriers," was originally bred to hunt foxes and protect farms from rodents and is now also used in search and rescue operations?
Answer: Airedale Terrier

9. Question: What is the name of the working dogs that are trained to detect drugs, explosives, or other substances using their highly sensitive sense of smell?
Answer: Detection dogs

10. Question: Which working dog breed is used in airports to deter wildlife from runways and thereby increase safety for aircraft during takeoff and landing?
Answer: Border Collie

I hope you enjoyed these working dog trivia questions. Give your working dog the honor of having his or her photo turned into wall art that will last a lifetime. 

Personalized Best Dog Award Canvas Sign Wall Art Custom

Personalized Best Dog Award Canvas Sign Wall Art Custom

Personalized Dog Wall Art Good Thing Canvas Gallery Wraps

Personalized Dog Wall Art Good Thing Canvas Gallery Wraps

Personalized Dog Branch Manager Wall Art Canvas Gallery Wraps

Personalized Dog Branch Manager Wall Art Canvas Gallery Wraps

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.